Dietetyczna tarta szpinakowa – kilkuskładnikowa

tarta szpinakowa

Dietetyczna tarta szpinakowa to fajna propozycja zarówno obiadowa, jak i na smaczną, a zarazem dość lekką kolację. Niewielka ilość składników, i w sumie łatwość przygotowania – to ją wyróżnia. No i oczywiście smak. Dla wszystkich tych, którzy lubią szpinak, może okazać się prawdziwym wybawieniem wtedy, kiedy nie ma czasu na gotowanie. CZAD!

Dietetyczna tarta szpinakowa – składniki

  • mąka żytnia razowa – 160 gram
  • jogurt naturalny odtłuszczony – 100 gram
  • 1 jajco
  • łyżeczka soli

To są wszystkie składniki na ciasto. Teraz farsz.

  • chudy twaróg – 300 gram
  • mrożony szpinak – 450 gram – używam takiego rozdrobnionego już
  • czosnek – wrzucam suszony ale może być też świeży
  • odtłuszczony jogurt naturalny – najlepiej gęsty
  • 1 jajko
  • przyprawy do smaku

Dietetyczna tarta szpinakowa – przygotowanie

Proponuję od razu włączyć piekarnik na 180 stopni. Grzałka góra i dół. Nie ufam termoobiegowi, i świetnie radzę sobie bez niego. Wam też polecam.

Składniki na ciasto zagniatamy. Powstanie nam dość klejąca masa. Foremkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy żytnimi otrębami – chociaż mogą być też każda inne.

Ugniatamy na foremce ciasto, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na dosłownie 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak na patelnię, razem z czosnkiem – może być na oleju kokosowym. Dajemy mu odparować. Wrzucamy do miski, dodajemy biały ser i dokładnie mieszamy. Później dorzucamy jajo wymieszane z jogurtem i wszystko doprawiamy do smaku.

Wykładamy całość farszu na podpieczone ciasto, i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Tarta jest najsmaczniejsza gdy nieco przestygnie. A w lodówce może stać nawet kilka dni. Polecam. I życzę smacznego!

fit tarta

tarta ze szpinakiem

dietetyczna tarta

 

Podobne wpisy

One thought on “Dietetyczna tarta szpinakowa – kilkuskładnikowa

Zostaw komentarz