Czekoladowe brownie dietetyczne z powidłami

czekoladowe brownie

Czekoladowe brownie to propozycja, która zainteresuje każdego łasucha i wielbiciela słodkości. Ma dość zbitą strukturę, wyrazisty smak, ale jednocześnie jest wilgotne. Pyszne, dietetyczne ciasto z powidłami.

Czekoladowe brownie – składniki

  • domowe powidła śliwkowe – około 1,5 szklanki
  • pół szklanki posiekanej drobno gorzkiej czekolady
  • cukier trzcinowy – 3/4 szklanki
  • mleko roślinne – dałam sojowe – 1/4 szklanki
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej
  • olejek waniliowy lub prawdziwa wanilia
  • mąka pszenna RAZOWA  – 1,5 szklanki
  • 1/4 szklanki karobu (może być kakao)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody/borówki

Czekoladowe brownie – przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do miski razem z innymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do foremki  – mała blaszka lub tortownica – a na wierzchu układamy ciasno borówki.

Ciasto umieszczamy w piekarniku na 45 minut. Po tym czasie będzie gotowe do jedzenia ale.. proponuję poczekać, aż wystygnie 😉 smacznego!

 

ciasto z borówkami

fit ciasto

Podobne wpisy

Zostaw komentarz