Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i mozarellą

kieszonki z kurczaka

Chociaż lubię gotować, nie znoszę spędzać w kuchni długich godzin. Dlatego właśnie wybieram szybkie, obiadowe rozwiązania. Ostatnio podałam kieszonki z kurczaka, wraz z sałatką i razową kaszą kuskus. Wszystkim BARDZO smakowało.

Czego potrzebujemy, by zrobić kieszonki z kurczaka?

  • podwójna pierś z kurczaka – zakładając, że to danie dla dwóch osób, albo jednej dorosłej, i dwójki dzieci
  • świeży szpinak – mrożony też będzie ok, ale nierozdrobniony
  • czosnek
  • mozarella
  • kasza kuskus razowa
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe – zwykłe też będą ok
  • orzechowa oliwa – moja miłość ostatnio

Jak robimy kieszonki z kurczaka?

Przede wszystkim, najpierw przygotowujemy pierś. Dzielimy ją na pół, i przekrajamy każdą wzdłuż, robiąc dość spore wgłębienia. Solimy, osypujemy pieprzem. A do środka wpychamy sporo usmażonego na oleju kokosowym lub masełku szpinaku z czosnkiem oraz po grubyp plastrze mozarelli.

Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, i pieczemy przykryte przez około 25 minut w 180 stopniach  – można włączyć termoobieg.

W między czasie przygotowujemy razową kaszę kuskus – zgodnie z opisem na opakowaniu. Uwielbiam ją. Jest idealna, bo daje mi możliwość szybkiego przygotowania posiłku. W dodatku mogę nadać jej taki smak, jaki tylko chcę.

Sałatkę robimy z rukoli i pomidorków, polanych odrobiną oleju arachidowego. Ale tak naprawdę, sprawdzi się tutaj każda oliwa. Ja lubię ten orzechowy posmak, który dodatkowo wyjątkowo pasuje do rukoli.

Pozostaje mi życzyć smacznego. Zdrowo. Dietetycznie. I smacznie!

kieszonki z kurczaka

kieszonki z kurczaka

Podobne wpisy

Zostaw komentarz