Makaron warzywny – odchudzona wersja spaghetti

makaron warzywny

Jak odchudzić ulubione spaghetti bolognese? Zastępując prawdziwy makaron takim, zrobionym z warzyw. Makaron warzywny to u nas prawdziwy hit. Ja nawet nie miałam pojęcia, że buraki w opcji spaghetti mogą smakować tak wybornie!

Z czego można zrobić makaron warzywny?

Ja próbowałam już cukinii. Buraki – to był mój pierwszy raz. Ale można zrobić też na przykład marchewkowe. Żeby było łatwiej, warto kupić SPIRALIZER. Jeśli nie wiecie co to, koniecznie sprawdźcie tutaj –> KLIK. Można przebierać wśród wielu modeli, i naprawdę warto w niego zainwestować bo gwarantuję wam, że jeżeli raz spróbujecie makaronu warzywnego, to się w nim zakochacie.

Można go sobie zrobić też obieraczką na przykład. Ale nigdy nie wyjdzie tak idealny, jak ze spiralizera. No dobra.. To co zrobić, kiedy mamy już gotowy makaron?

Składniki naszej potrawy

  • mielone mięsko z kurczaka lub indyka (pierś)
  • świeży czosnek (lub sproszkowany)
  • pomidory (albo dobrej jakości przecier pomidorowy)
  • szczypior.. dużo szczypiorku.

Wrzucamy na patelnię mięsko – z odrobiną oleju kokosowego. Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy do posypania), do tego czosnek i na koniec pomidorki – oczywiście obrane ze skóry. Wszystko razem dusimy, aż uzyska konsystencję gęstego sosu.

Nasz makaron z buraków albo gotujemy (nie za długo) albo wrzucamy na patelnię jako pierwszy, jeszcze przed mięsem. Można też go włożyć do piekarnika, ale wtedy smakuje jakoś inaczej.

Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerz i delektujemy się pięknym widokiem, zapachem, i smakiem. Jest naprawdę dobre. Zrób, potwierdzisz 😉

makaron warzywny fit danie

Podobne wpisy

Zostaw komentarz