Dietetyczne czekoladowe brownie

W dzisiejszych czasach coraz więcej się mówi o zdrowym żywieniu, często dietetycznym. Dlatego ludzie zaczynają się interesować wszelkimi przepisami, które są choć trochę fit. Jest to bardzo sensowne, ponieważ zdrowe żywienie jest podstawą odpowiedniego samopoczucia, zaś nadmiar cukru czy tłuszczu, skutkuje rozmaitymi chorobami. Nie bez powodu pojawiają się coraz częściej przepisy, które zamieniają zwykły cukier na słodzik czy fruktozę, która jest tak samo słodka, jednak ma w sobie o wiele mniej kalorii.

Dieta czy zdrowe żywienie?

Z pewnością zdrowe żywienie jest o wiele lepsze, a co za tym idzie, skuteczniejsze. Dlaczego? Ponieważ dieta taka typowa, trwa tylko krótki okres, po którym ludzie wracają do złych nawyków żywieniowych i po chwilowym schudnięciu, zaczynają tyć do poprzedniej wagi, a często sporo wyższej niż była. Jest to znany wielu osobom efekt jojo, po którym bardzo trudno będzie na kolejnej diecie schudnąć. Dlatego zamiana makaronu zwykłego na razowy, czy wprowadzenie do diety sporej ilości owoców i warzyw, jest zdecydowanie lepszy rozwiązaniem, by poprawić, trwale swoje zdrowie i wygląd.

Jak zrobić czekoladowe Brownie dietetyczne z powidłami?

Brownie to czekoladowe ciastko, które w środku ma być płynne. Z zewnątrz mięciutkie i puchate, a w środku półpłynne, by czekolada po przekrojeniu się wylewała.
Przepis na czekoladowe Brownie bez mąki. W tym przypadku mąkę zamieniono na mielone migdały, zaś brak cukru uzupełnione jest cukrem trzcinowym oraz naturalnymi powidłami, które z natury są słodkie.

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g cukru trzcinowego,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • 60 g mielonych migdałów,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100 g powideł i 150 g do nałożenia na końcu. Mile widziane niskosłodzone, śliwkowe.

Jak widać w przepisie, cukier zamieniony został na cukier trzcinowy, mąka na migdały. Gorzka czekolada jest odpowiednio słodka, jednak wystarczająco zdrowa.

Wykonanie:

Przygotować kąpiel wodną i rozpuścić w niej masło. Kiedy jest już rozpuszczone, dodać do niego kawałki czekolady i poczekać aż się rozpuści. Następnie odstawić to do wystygnięcia. Wcześniej należy wybrać jajka z lodówki, żeby w tym czasie zdążyły się odrobinę ogrzać. Gdy już masło i czekolada ostygły, należy wbić do nich jajka i roztrzepać trzepaczką. Dopiero potem dodajemy cukier trzcinowy, kakao, powidła oraz migdały. Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać.

Teraz przygotowujemy formę:

Wykładamy formę papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy do niej ciasto. Pozostałe powidła należy nałożyć w niewielkich odstępach, na całą powierzchnię. Ono nie zostaje na wierzchu w kupkach. Należy je delikatnie, najlepiej nożem, delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

Pieczemy:

Przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, i pieczemy przez 25 minut, nawet do 30. W takim czasie masa czekoladowa się spokojnie się zetnie, ale nie upiecze się do sucha. Dzięki temu, po sprawdzeniu, czy ciasto jest gotowe, patyczek, którym je sprawdzimy, będzie oblepiony czekoladą, a nie surowym ciastem. Po 30 minutach Brownie jest upieczone. Należy go wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Powinno się go przechowywać w lodówce lub temperaturze pokojowej, choć w lodówce, środek ciastka będzie miał inną konsystencję, niż z temperatury pokojowej.

Dietetyczne czyli co?

Dietetyczne, czyli fit, ciastko to nie jego kompletny brak, lecz dopasowanie składników do wybranego ciasta w taki sposób, żeby osoba na diecie, także mogła zjeść coś smacznego, jednak w sensownej ilości i bez składników, których jeść nie powinna. Obecnie niemal każdy składnik ciasta można tak zamienić, by nawet ktoś na diecie, mógł zjeść smacznie i zdrowo. W czasach, kiedy przepisy z sieci są modyfikowane w przeróżny sposób, warto pomyśleć i pobawić się smakami oraz produktami, które są przeznaczone dla konkretnej osoby.

Leave a Comment