Dietetyczna sałatka z ryżem i pieczarkami

W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się być fit, po to, żeby piękniej wyglądać. Zdrowe odżywianie jest obecnie bardzo popularne, gdyż coraz więcej osób ma świadomość, że otyłość to nie tylko nieprzyjemny wygląd, lecz także popsute zdrowie z powodu dźwigania nadmiaru kilogramów oraz tłuszcz otaczający organy, który bardzo mocno je obciąża. Dlatego wiele się mówi o tym, żeby zacząć dbać o zdrowie, i jest to bardzo sensowne.

Co to znaczy fit sałatka?

Oznacza to przede wszystkim zdrowe, lekkie żywienie oraz uprawianie sportu. Dla wielu ludzi jest to nieosiągalne, gdyż z powodu chorób, diety nie zawsze działają. Wiele osób także uważa, że wystarczy przez krótki czas utrzymać dietę, żeby schudnąć i być pięknym oraz zdrowym. Nic bardziej mylnego. Dieta to nie krótkotrwałe specyficzne działanie, które ma na celu zrzucenie wagi, lecz przede wszystkim całkowita zmiana sposobu żywienia, która doprowadzi do schudnięcia oraz poprawy stanu zdrowia. W innym przypadku waga wraca wyższa niż była. Nazywa się to efekt jojo. Musi to być wieloletnia zmiana sposobu żywienia. Całkowita a nie tylko częściowa. Tylko wtedy będzie ona skuteczna.

Jak się żywić zdrowo?

Wszechobecny internet często wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, oferując rozmaite przepisy, które można sobie dowolnie modyfikować. Jeśli bowiem jest dietetyczna sałatka z ryżem i pieczarkami, należy pamiętać, że ryż ma być dobrany dziki lub brązowy, gdyż jest on bardziej naturalny i mniej przetworzony niż biały. Oczywiście pieczarki same w sobie są zdrowe, zatem w tym przypadku zmiana ich na inne grzyby nie jest koniecznością.

Dietetyczna sałatka z ryżem i pieczarkami

Potrzebne będą do niej:

  • brązowy ryż,
  • pieczarki,
  • puszka kukurydzy,
  • jogurt naturalny 0%,
  • przyprawy.

Właściwie jest to danie bardzo proste. Gotujemy ryż w delikatnie osolonej wodzie, kroimy pieczarki w kostkę i delikatnie obgotowujemy, lub bierzemy pieczarki marynowane. Zdrowsze będą świeże obgotowane. Kiedy ryż jest gotowy i schłodzony, dodajemy pokrojone pieczarki, dosypujemy kukurydzę i dodajemy jogurt, by wszystko połączyło się w całość. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Nie zaleca się dodawania wegety czy innych tego typu przypraw, ponieważ są one dość sztuczne. Polecane są natomiast odpowiednie zioła w niewielkiej ilości oraz naturalne przyprawy. Tak przygotowaną sałatkę można jeść samą lub, jeśli ktoś chce z chlebem, warto wybrać razowy.

Czym jest zdrowe żywienie?

Z pewnością nie jest proste, jednak przy odrobinie dobrych chęci, bez problemu można sobie dobrać wszystkie potrzebne składniki. W sklepach można znaleźć bardzo wiele produktów, którymi zastąpimy niezdrowe. I tak, np. ziemniaki, które nie należą do zbyt zdrowych ze względu na dużą zawartość skrobi, można spokojnie zamienić na brązowy ryż, makaron razowy, lub z pełnego ziarna, w zależności od tego, co jest napisane na opakowaniu. Biały chleb zastępujemy razowym, zaś śmietany i majonezy, jogurtem naturalnym z zawartością tłuszczu 0%. Przyrządzanie potraw zalecane jest za pomocą gotowania lub pieczenia, doskonałym rozwiązaniem jest gotowanie na parze. Warzywa al dente, czyli nie do końca miękkie, są zdecydowanie zdrowsze niż całkowicie miękkie.

W sieci jak i w książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów, które nie są zdrowe, jednak można je także modyfikować, żeby dostosować do własnych potrzeb. Przepisy dietetyczne są dość skomplikowane, ponieważ na początku czeka nas przerabianie wszystkich dotychczasowych przepisów, jednak po pewnym czasie okazuje się, że nie tylko nie jest to trudne, lecz wręcz banalnie proste. W takiej sytuacji wiele osób nie wyobraża sobie potem powrotu do poprzedniego żywienia. Zdrowie mamy tylko jedno i warto o nie zadbać, a jedząc byle co i przygotowane naprędce bez odpowiedniego przygotowania, nie przyniesie nam korzyści, lecz może zaszkodzić.

Leave a Comment