
Tarta od dość niedawna popularnie gości na polskich stołach. Ten francuski wypiek, który jada się zarówno na słodko, jak i słono, składa się z kruchego spodu (drożdżowego lub francuskiego) oraz dowolnego nadzienia. Powstało już wiele wariacji na temat tart, niewątpliwie jednak tarta szpinakowa jest jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych odmian. Szpinak w tarcie to nie tylko smakołyk dorosłych, ale również dzieci. Poniżej dwie propozycję na tartę ze szpinakiem w różnych odmianach.
Dietetyczna tarta szpinakowa bez glutenu
Osoby na diecie bezglutenowej wbrew pozorom nie musza rezygnować z wypieku tarty. Ciasto na mące pszennej z powodzeniem można zastąpić dostępną w sklepach mieszanką mąk lub samodzielnie ją wykonać. W tym celu łączymy:
- pół szklanki mąki gryczanej,
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- sporą szczyptę soli,
- 6 łyżek schłodzonego masła;
- 6 łyżek zimnej wody.
Wszystko razem mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji, którą można zamknąć w kulę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię lub woreczek do mrożonek i chowamy do lodówki minimum na 1 godzinę. Idealnie jest przygotować ciasto dzień wcześniej, wtedy zyska na kruchości.
Na nadzienie będziemy potrzebować:
- pół pora (jego białą część);
- 1 dużą cebulę;
- 100 ml kwaśnej śmietany;
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach;
- 3 jajka;
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Pora, cebulę i szpinak podsmażany na maśle i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę z jajkami i dodajemy przyprawy. W międzyczasie wyjmujemy zmrożone ciasto i w miarę możliwości rozwałkowujemy je i przenosimy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem formę. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową i silikonowym obciążnikiem lub ziarnami fasoli. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po wyjęciu wlewamy masę połączoną z warzywami i wstawiamy jeszcze raz na 30 minut.
Kilkuskładnikowa tarta szpinakowa
Osobom wymagającym warto polecić przepis na tartę, w której oprócz szpinaku, znajdzie się wiele innych składników, w tym również aromatyczne sery, boczek i pomidory. Tym razem przygotujemy ciasto na mące pszennej. Zasada jest bardzo podobna.
Potrzebujemy:
- 250 g mąki;
- 150 g chłodnego masła;
- pół łyżeczki soli;
- 3-5 łyżek zimnej wody.
Ciasto wyrabiamy analogicznie do poprzedniego przepisu i zostawiamy do schłodzenia w lodówce.
Bogate nadzienie naszej tarty będą stanowić:
- 3 jajka;
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach;
- około 100 g boczku wędzonego;
- ser feta kozio-owczy;
- ser mozarella (do położenia na wierzch);
- 100 ml kwaśnej śmietany;
- 1 cebula;
- ząbek czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie chilli.
Warzywa podsmażamy na patelni do uzyskania lekko miękkiej konsystencji. Podsmażamy również boczek w plasterkach i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie mieszamy jajka z przyprawami i śmietaną. Po wypieczeniu spodu, mieszamy masę z warzywami, wylewamy ją na spód, a na wierzchu kładziemy pokruszoną fetę oraz plastry mozarelli. Tak przygotowaną tartę pieczemy jeszcze przez 30 minut w temperaturze około 180-200 stopni.
Powyższe receptury można dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i dodatki, na przykład oliwki, suszone pomidory, gotowane jajka i wiele innych.
Bardzo fajne przepisy ❤ Do mnie najbardziej trafia wersja z serami 😉 Musi być pyszna!