Dietetyczna tarta szpinakowa kilkuskładnikowa

Tarta od dość niedawna popularnie gości na polskich stołach. Ten francuski wypiek, który jada się zarówno na słodko, jak i słono, składa się z kruchego spodu (drożdżowego lub francuskiego) oraz dowolnego nadzienia. Powstało już wiele wariacji na temat tart, niewątpliwie jednak tarta szpinakowa jest jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych odmian. Szpinak w tarcie to nie tylko smakołyk dorosłych, ale również dzieci. Poniżej dwie propozycję na tartę ze szpinakiem w różnych odmianach.

Dietetyczna tarta szpinakowa bez glutenu

Osoby na diecie bezglutenowej wbrew pozorom nie musza rezygnować z wypieku tarty. Ciasto na mące pszennej z powodzeniem można zastąpić dostępną w sklepach mieszanką mąk lub samodzielnie ją wykonać. W tym celu łączymy:

  • pół szklanki mąki gryczanej,
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • sporą szczyptę soli,
  • 6 łyżek schłodzonego masła;
  • 6 łyżek zimnej wody.

Wszystko razem mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji, którą można zamknąć w kulę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię lub woreczek do mrożonek i chowamy do lodówki minimum na 1 godzinę. Idealnie jest przygotować ciasto dzień wcześniej, wtedy zyska na kruchości.

Na nadzienie będziemy potrzebować:

  • pół pora (jego białą część);
  • 1 dużą cebulę;
  • 100 ml kwaśnej śmietany;
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach;
  • 3 jajka;
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Pora, cebulę i szpinak podsmażany na maśle i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę z jajkami i dodajemy przyprawy. W międzyczasie wyjmujemy zmrożone ciasto i w miarę możliwości rozwałkowujemy je i przenosimy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem formę. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową i silikonowym obciążnikiem lub ziarnami fasoli. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po wyjęciu wlewamy masę połączoną z warzywami i wstawiamy jeszcze raz na 30 minut.

Kilkuskładnikowa tarta szpinakowa

Osobom wymagającym warto polecić przepis na tartę, w której oprócz szpinaku, znajdzie się wiele innych składników, w tym również aromatyczne sery, boczek i pomidory. Tym razem przygotujemy ciasto na mące pszennej. Zasada jest bardzo podobna.

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki;
  • 150 g chłodnego masła;
  • pół łyżeczki soli;
  • 3-5 łyżek zimnej wody.

Ciasto wyrabiamy analogicznie do poprzedniego przepisu i zostawiamy do schłodzenia w lodówce.

Bogate nadzienie naszej tarty będą stanowić:

  • 3 jajka;
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach;
  • około 100 g boczku wędzonego;
  • ser feta kozio-owczy;
  • ser mozarella (do położenia na wierzch);
  • 100 ml kwaśnej śmietany;
  • 1 cebula;
  • ząbek czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie chilli.

Warzywa podsmażamy na patelni do uzyskania lekko miękkiej konsystencji. Podsmażamy również boczek w plasterkach i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie mieszamy jajka z przyprawami i śmietaną. Po wypieczeniu spodu, mieszamy masę z warzywami, wylewamy ją na spód, a na wierzchu kładziemy pokruszoną fetę oraz plastry mozarelli. Tak przygotowaną tartę pieczemy jeszcze przez 30 minut w temperaturze około 180-200 stopni.

Powyższe receptury można dowolnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i dodatki, na przykład oliwki, suszone pomidory, gotowane jajka i wiele innych.

    Jeden komentarz

  1. Bardzo fajne przepisy ❤ Do mnie najbardziej trafia wersja z serami 😉 Musi być pyszna!

Leave a Comment