Makaron warzywny odchudzona wersja spaghetti

Odchudzanie od wielu lat jest gorącym tematem zarówno portali prozdrowotnych, jak i kobiecych. Szukamy dietetycznych odpowiedników dla każdego posiłku, by pomogły nam w dążeniu do wymarzonej sylwetki. Ostatnim hitem okazują się makarony warzywne, które nie tylko doskonale smakują, ale również są niskokaloryczne.

Makaronowa rewolucja

Rynek produktów roślinnych rozwija się ostatnio bardzo dynamicznie. Na półkach nawet małych osiedlowych sklepików znaleźć można nietypowe produkty otrzymywane z warzyw, po których totalnie byśmy się tego nie spodziewali. Makaron warzywny jest właśnie jedną z najnowszych rewolucji tego typu. Wyróżnić można jego dwa główne rodzaje: surowy oraz – bardziej przypominający tradycyjny – suszony.

Proces produkcji tego drugiego zbliżony jest do zwykłego makaronu. Powstaje on bowiem z mąki otrzymywanej z warzyw strączkowych (np. grochu czy ciecierzycy). Surowy roślinny makaron to najczęściej znane nam już warzywa poddane odpowiedniej obróbce, które zapewniają charakterystyczny kształt, najczęściej przypominający ukochane przez większość z nas spaghetti. Gotowy produkt tego typu pojawia się na sklepowych półkach stosunkowo rzadko, jest przy tym prawdziwym rarytasem. W domowych warunkach można otrzymać go za pomocą tzw. spiralizera, czyli przyrządu kuchennego, który tnie warzywo na przypominający spaghetti kształt.

Jakie warzywa nadają się do surowego spaghetti?

Do najpopularniejszych należą:

  • cukinia
  • marchew
  • burak
  • dynia

Fit spaghetti – czy to możliwe?

Wiele osób nie wierzy, że makaron powstający z warzyw może faktycznie być równie pyszny, jak tradycyjny pszenny. Odpowiedni sposób przygotowania gwarantuje jednak nie tylko świetny smak, ale również pomniejszoną ilość kalorii. Makaron z warzyw strączkowych dostarcza dodatkowo dużo więcej wartościowego białka, co czyni go doskonałym dla osób, które zmagają się z trudnościami w utrzymaniu odpowiedniego bilansu składników odżywczych w diecie. Wersja surowa z kolei obfituje w witaminy i minerały zawarte w użytych warzywach.

Przepis na makaron warzywny – surowe spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki na 1 porcję:

  • 1 średnia cukinia lub 1 duża marchew
  • 1 pomidor
  • 3 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię lub marchew umyj i pokrój w formę spaghetti za pomocą krajalnicy spiralnej. Jeśli nią nie dysponujesz, podobną funkcję spełni obieraczka, którą przygotujesz makaron warzywny przypominający tagliatelle.
  2. Przygotuj pozostałe warzywa – obierz czosnek i pomidora. Umieść je wraz z bazylią i suszonymi pomidorami w kielichu blendera lub w naczyniu przystosowanym do blendera ręcznego. Zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.
  3. Sos i makaron połącz ze sobą. Dla zachowania największej ilości składników odżywczych, danie pozostaw w wersji surowej. Jeśli preferujesz ciepły posiłek, makaron wraz z sosem podgrzać można na niewielkim ogniu przy użyciu patelni, co doprowadzi spaghetti do większej miękkości i dodatkowo zagęści sos.

Nieograniczone możliwości

Ze względu na duże możliwości związane zarówno z samym składnikiem, z którego powstanie warzywne spaghetti, jak i wybranym sosem, dania bazujące na makaronie tego typu praktycznie nie mogą się znudzić. Równie smaczny jest marchewkowy makaron z sosem typu curry, czy buraczany z tradycyjnym bazyliowym pesto. Spaghetti z ciecierzycy świetnie sprawdzi się z kolei z sosem typu bolognese.

Poszukiwanie alternatyw w kuchni jest ważne nie tylko ze względu na zabicie nudy na talerzu, ale również w przypadku dbania o zgrabną sylwetkę. Warzywna wersja makaronu może być strzałem w dziesiątkę dla każdego odchudzającego się miłośnika kuchni włoskiej.

Leave a Comment